Sportsubsidie.nl

Twaalf Nederlandse sportprojecten krijgen subsidie van Erasmus+

De Europese Commissie heeft begin september bekendgemaakt welke projecten en evenementen subsidie krijgen uit het Erasmus+Sport-budget van 2023. In totaal zijn er 320 voorstellen aanbevolen voor financiering, waaronder twee die begeleid zijn door Sportsubsidie.nl. Nederlandse hoofdaanvragers blijken goed te hebben gescoord bij de grote samenwerkingsprojecten, maar niet of nauwelijks bij de andere onderdelen van het Erasmus-budget van meer dan 59 miljoen euro. 

Van de 320 gehonoreerde voorstellen waren er 113 samenwerkingspartnerschappen, 180 kleinschalige partnerschappen, 22 Europese sportevenementen (waaronder 2 grootschalige evenementen) en 5 capaciteitsopbouw op het gebied van sport. Er wordt niet vermeld hoeveel aanvragen zijn gedaan (en hoeveel daarvan uit Nederland afkomstig waren). Ook wordt niet duidelijk hoeveel Nederlandse sportorganisaties als partner in een project deelnemen en zo ook binnen het Erasmus+Sport programma een inhoudelijk project of een evenement mogen organiseren. In dit bericht kunnen we dus alleen ingaan op de gehonoreerde aanvragen van Nederlandse lead partners (hoofdaanvragers).

Wat is toegekend?
De gehonoreerde projecten de categorie ‘cooperation partnerships in the field of sport’ voor de Erasmus-oproep van 2023 die door een Nederlandse organisatie worden geleid, zijn:

 1. Nederlandse Volleybalbond – We lead volleybal together (€250K)
 2. Stichting Lifegoals – Progression Pathways in social sports (€400K)
 3. Europese Aidido federatie – Good practices to cope with bullying and agression in schools (€250K)
 4. Sports & Technology – Sustainable measures in sports facilities (€400K)
 5. Sportief Besteed projecten – Dual career and holistic approach for young talented elite athletes (€250K)
 6. Hanzehogeschool – EPRIME – European Primary Physical Education Teacher (€250K)
 7. European Football for Development League – Voy! League (€400K)
 8. Stichting Nieuwe Gezondheid – Healthy Lifestyle Network EU (€400K)
 9. Stichting CSCF (Foundation for Sport Integrity) – Integriball 2.0, protecting women and young footballers for match-fixing and safeguarding issues (€400K)
 10. Orange Sports Forum – Next Gen Sport Facilities (€400K)

Dat is in totaal 3,4 miljoen euro voor deze tien Europese projecten. De hoofdaanvragers zullen nu druk bezig zijn om alle administratieve en inhoudelijke puntjes op de i te zetten, want de subsidies worden alleen uitgekeerd als aan alle voorwaarden wordt voldaan. In elk project participeren een aantal Europese partners die uiteraard ook een deel van de subsidie krijgen voor de werkzaamheden die zij in de samenwerkingsprojecten doen. De projecten duren tussen de 24 en 36 maanden.

Er is ook nog een grote categorie ‘small scale partnerships’: daar vinden we slechts twee Nederlandse toekenningen, allebei voor de European Gay and Lesbian Sport Federation, met de titels ‘Just-Gender Community Sport Wellbeing’ (€60K) en ‘LBTI+ Women in Sport: Research & Outcomes’ (€60K).

Helaas valt er weinig te melden over Nederlandse aanvragen voor not-for-profit events: daar zit geen Nederlandse toekenning tussen. Voor het eerst bestond de mogelijkheid om meer dan een miljoen euro aan te vragen voor een Europees breedtesportevenement met veel Europese partnerorganisaties en een grote bijdrage aan Europese waarden. 1 miljoen euro gaat naar European Games, speciaal in het teken van de sportvrijwilligers, met het Pools Olympisch Comité als hoofdaanvrager. En bijna 2 miljoen euro naar de Special Olympics World Summer Games.

Nieuwe call in aantocht
Naar verwachting wordt in november de nieuwe call Erasmus+ 2024 gepubliceerd. Vanuit Sportsubsidie.nl hebben we erg veel ervaring met Erasmus+ aanvragen. We ondersteunen weer graag enkele aanvragers die de ambitie hebben om in Europa impact te maken met hun beweegproject. Heb je interesse, neem dan snel contact met ons op. Hoe eerder de voorbereidingen starten, hoe beter het is!

E-book
Samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen heeft Sportsubsidie.nl ook bijgedragen aan een E-book. Wil je alvast zelf aan de slag?  Maak dan gebruik van het E-book Starten met Europese subsidies voor sport- en beweegprojecten.

Achtergrond van Erasmus+
Erasmus+ Sport financiert projecten die deelname aan sport, bewegen en vrijwilligersactiviteiten bevorderen. Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Uitvoerend Agentschap van het Europees Onderwijs en cultuur (EACEA). Binnen Erasmus+ zijn verschillende programma’s te onderscheiden, te weten:

 • samenwerkingspartnerschappen op het gebied van sport
 • kleinschalige samenwerkingspartnerschappen
 • Europese sportevenementen zonder winstoogmerk
 • capaciteitsopbouw op het gebied van sport
 • grootschalige Europese sportevenementen zonder winstoogmerk
INTERESSE? REAGEER DAN SNEL

Delen

© 2019 Copyright by Sportsubsidie.nl. Alle rechten voorbehouden’