Op 26 november is de wijzigingsregeling 2025 van de BOSA gepubliceerd. De meeste wijzigingen waren al bekend, zoals de enorme bezuiniging op het budget en dat kosten van energiebesparing en toegankelijkheid tegen 30% worden gesubsidieerd in plaats van 40%. Maar toch zijn er weer enkele nieuwigheden te melden.
De BOSA-regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties en is mede in het leven geroepen om clubs te compenseren voor het financiële nadeel dat zij hebben nadat de btw-vrijstelling in 2019 is verruimd. Sportorganisaties kunnen via deze regeling subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties, evenals voor de aanschaf van sportmaterialen. Denk hierbij aan investeringen in clubhuizen, sportvelden en andere faciliteiten.
Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij:
- Voor 2024 was het budget ruim 113 miljoen euro. Het budget 2025 bedraagt 74 miljoen en wordt de jaren daarna verder afgebouwd.
- Als subsidie wordt aangevraagd voor de aanschaf van tweedehands sportmaterialen of tweedehands materiaal voor onderhoud gaat de aanvraag daarvan vergezeld van een factuur met het KvK-nummer van de verkoper. De eis van het KvK-nummer is nieuw. Het ministerie wil hiermee voorkomen dat particulieren onderlinge materialen uitwisselen en daarbij gebruik maken van de BOSA.
- Als het totaal aangevraagde subsidiebedrag in enig kalenderjaar 155% bedraagt kunnen er gedurende de resterende periode van dat kalenderjaar geen aanvragen meer worden ingediend. Het loket zal dan automatisch sluiten.
- Om meer aanvragen binnen het subsidieplafond toe te kunnen wijzen, en dus meer aanvragers te subsidiëren voor verduurzamingsmaatregelen, is besloten het percentage van de subsidie voor de aanvullende subsidie te verlagen van 40% naar 30%. Daarbij is de lijst met maatregelen waarvoor een aanvullende subsidie kan worden aangevraagd ook aangepast.
- Geen extra subsidie meer voor losse LED-lampen. Verlichting in en om nieuwe en bestaande sportaccommodaties, en bestaande uit: energiezuinige verlichtingsarmaturen met een energiezuinige lichtbron en met een specifieke lichtstroom van ten minste 120 lm/W, EBS-systeem komt nog steeds in aanmerking voor 30% subsidie. Losse LED-lichtbronnen en specifiek voor noodverlichting bestemde noodverlichtingsarmaturen zijn voortaan uitgesloten (wordt wel tegen de reguliere 20% gesubsidieerd).
- Warmtepompen die op de warmtepomp-apparatenlijst van de ISDE blijven in aanmerking komen voor aanvullende subsidie. Indien de gewenste warmtepomp niet binnen de categorieën van de ISDE meldcode lijst warmtepompen hoort, dan komt het apparaat niet in aanmerking voor de aanvullende subsidie. Dat geldt voor lucht/lucht warmtepompen en airco’s.
DUMAVA vanaf april 2025 open voor de sport
DUMAVA staat voor Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed. DUMAVA is een regeling die al enkele jaren bestaat en die eigenaren van maatschappelijk vastgoed stimuleert om op korte termijn stappen te maken om hun bestaande gebouwen te verduurzamen. Denk hierbij aan de verduurzaming van scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten. Aanvragen kunnen subsidie krijgen voor bijvoorbeeld energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Tot 2030 is er € 1,9 miljard subsidiebudget vrijgemaakt. Jaarlijks opent de DUMAVA met een nieuwe ronde en budget.
Als pleister op de ‘BOSA-wond’ kunnen sportverenigingen voor de financiering van duurzaamheidsmaatregelen vanaf 1 april 2025 gebruik kunnen maken van de DUMAVA. Het jaar 2025 is een overgangsjaar, waarbij amateursportorganisaties voor verschillende maatregelen zelfs een beroep kunnen doen op zowel de Subsidieregeling BOSA als de DUMAVA.